Makwe Peniaga Air Pasar Malam

Makwe Peniaga Air Pasar Malam

Petang semalam aku ke pasar malam Taman Impian Ehsan.First time aku datang ke situ.Pasar malam di sana  meriah dengan peniaga dan orang ramai.Tak heran la…Area taman perumahan yang padat dengan penduduk.Flat dan apartment pun banyak.Bangladesh pun ramai.

Cuma di pasar malam di sini ramai peniaga yang jual barang-barang dapur, sayur-sayuran, ayam,ikan dan daging.Baju bundle pun ada.Tapi tak ramai yang menjual makanan dan minuman.Mungkin salah satu sebab ialah petak berniaga makanan di pasar malam tersebut agak terhad.Tapi yang dapat berniaga makanan dan minuman di situ memang heaven.Tak menang tangan layan customer.

Bila dah pusing habis satu pasar malam,aku singgah di gerai air.Dahaga! Owner gerai air ni memang muka familiar berniaga di pasar malam.Pergi mana-mana saja mesti muka dia.Bukan setakat gerai air saja, gerai nasi ayam di sebelah pun owner tersebut yang punya.2 petak pasar malam sekaligus owner tu kongker.Kalau peniaga nasi ayam lain datang dengan kereta atau van, dia datang pasar malam dengan lori.Jangan main-main!

“Air jagung satu….kurang ais ye..Tak ada ais langsung pun takpe,” Order aku pada salah seorang pekerja.Makwe muda pakai tudung.Aku memang tak berapa gemar ais banyak-banyak.Nak order air jagung panas, konfem tak ada dalam menu.

Makwe muda bertudung itu mencebik.Makin tak lawa! Aku tahu dia buat muka gitu sebab dia malas nak cedok air baru.Kalau boleh dia nak bagi air yang dia dah siap cedok awal-awal atas balang air.Dah ready dan dia tak banyak kerja.Tapi aku tak nak.Aku nak yang kurang ais.Customer is King.Reti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *